JavaScript’e Giriş

JavaScript Nedir?

JavaScript, yaygın olarak web tarayıcılarında kullanılmakta olan dinamik bir programlama dilidir. JavaScript ile yazılan istemci tarafı betikler sayesinde tarayıcının kullanıcıyla etkileşimde bulunması, tarayıcının kontrol edilmesi, asenkron bir şekilde sunucu ile iletişime geçilmesi ve web sayfası içeriğinin değiştirilmesi gibi işlevler sağlanır.

Günümüzde node.js gibi platformlar ile sunucu tarafında da kullanılmaya başlanmıştır.

Netscape tarayıcılar için tarafından 1996 yılından verisyon 1.0 olarak duyrulan javaScript, 1998 yılında versiyon 1.3 sürümü ile  ECMA-262 standartları ile EcmaScript 1.0 standart dili olarak onaylandı.  2010 yılından beri 1.8.5 sürümü olarak kullanılan javascript, ECMA-262 5. sürüm standartlarını desteklemektedir.

HTML içinde JavaScript Kullanımı

HTML5 standart tanımlaması ile javascript kodları sadece script etiketleri arasına yazılmaktadır.  Eski tanımlamalarda type ve language niteliklerine ihtiyaç duymasına rağmen güncel kullanımda bu gereksinimler kaldırılmıştır.

Kullanım:

<script>

// script kodları

</script>

Harici JavaScript Dosyasını HTML Belgesine Bağlama

Dahili kullanımda olduğu gibi yine script etiketleri kullanılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gerek kısım ise script etiketinin src niteliğine harici olarak yüklenmek istenen javascript dosyası yolu yazılmalıdır.

Not:Harici bir script dosyası çağrıldığında, harici script çalışacağı için script etiketleri arasına yazılacak kodlar çalışmayacaktır.

Kullanım:

<script src="ornek-dosya.js"><script>

<script src="ornek-dosya">

/*harici dosya çağrıldığı için bu arada yazılanlar çalışmaz*/

</script>

JavaScript’teYorum Satırı/Satırları

JavaScript programlama dilinde diğer C tabanlı dillerde olduğu gibi tek satırlık yorum yapılacaksa // işaretlerinden sonra tek satır yorum yapılabilir. Birden fazla satır yorum olarak yapılacaksa /* */ sembolleri arasında istenilen satır kadar yorum bırakılabilir.

// bu tek satırlık bir yorumdur.

/*
bu yorum birden fazla satırda yorumlanmıştır.
bu kısım sadece programcı için açıklama satırından ibarettir.
program tarafından çalıştırılmamaktadır.
*/

JavaScript Dosyaları HTML içinde Nereye Yazılır?

Yaygın kullanım head etiketleri arasına yazılmasını önermesine rağmen, javascript kodları sayfanın yüklenmesini yavaşlatacağı için genellikle </body>(body kapanış) etiketinden hemen önce yazılması şiddetle tavsiye edilir. Eğer sayfa yüklenmeden önce yüklenmesi gereken script kodları mevcut ise tabiki head etiketleri arasına da yazılabilir.

Günümüzde yüklenme hatalarını önlemek için <script> etiketine async ve defer niteliklerini ekleyebilirsiniz.

async: sayfa yada istenilen script dosyası sonradan yüklenirse çalıştırılmasını sağlar.(harici dosyalar için geçerli)

defer: script head etiketi arasına yazılmasına rağmen sayfa yüklendikten sonra script dosyasının yüklenmesini sağlamak için kullanılır.(harici dosyalar için geçerli)

Kullanım:

......
......
<script src="ornek-dosya.js"><script>
</body>
</html>

async Kullanımı:

<script src="ornek-dosya.js" async><script>

defer Kullanımı:

<script src="ornek-dosya.js" defer><script>

 


BİZE ULAŞIN
Ozansoy Sokak no:2/A ÇANAKKALE
0 553 658 50 81
Copyright © 2009 - 2024 - Tüm Hakları Saklıdır - Mutluweb