Organik Trafik Artırma Yolları

Google arama motorunun yapmış olduğu son güncellemeden sonra, internet siteleri ve SEO cephesinde değişiklikler meydana geldi. Yani Google internet  sitesi sahiplerine, “emeksiz yemek olmaz” demek istiyordu, bu son güncellemesinde. SEO çalışmalarının amacı zaten organik trafik ve site trafiğini artırmaktır. Ancak bugüne kadar bu işlem, kullanıcı satın alınarak yapılıyordu. Yani organik olarak gerçekleştirilmiyordu. Artık bundan sonra organik trafik elde etmek, internet sitesi sahipleri için bir zorunluluk haline geldi.Biz de bu yazımızda, organik trafik artırma yollarından bahsedeceğiz ve deneyimlerimizi sizlerle paylaşacağız. Haydi başlayalım.

Tüm Olay Basitlikte

Basit ama etkili SEO tekniklerini sırayla uyguladığınızda, sonuçların ne kadar etkili olduğunu görebileceksiniz. Öncelikle sitenize analiz yapmalısınız. Bizim size tavsiyemiz, Ahrefs analiz programını kullanmanızdır. Çok yönlü analiz sonuçlarını bu program sayesinde alabilir, ne yapmanız gerektiğini net bir şekilde görebilirsiniz. Ahrefs SEO araçlarına, https://ahrefs.com/tr/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Site Haritasını Oluşturdunuz mu?

Her şeyi Google arama motorundan beklememek gerekir. Eğer Google’a yardımcı olursanız, sonuçlarını fazlasıyla alabilirsiniz. Sitenizin haritasını oluşturup, Google’a gönderdiğinizde, Google içeriklerinizi, kendi arama motorunda daha kolay gösterebilecektir. Hazırlayacağınız ve göndereceğiniz site haritası sayesinde, daha kısa sürede görünür hale gelebilirsiniz.

Robot.TXT Dosyasını Mutlaka Kontrol Edin!

Bilmeyenler için Robot.txt dosyasının ne işe yaradığını anlatalım. Web sitenizde bazı unsurların görünmesini istemeyebilirsiniz. Mesela arama motoru botlarının sitenizde hangi bilgilere ulaşacağına Robot.txt dosyası sayesinde karar verebilirsiniz. Bu dosyanın içinde yer alan komutlarla, admin ve parametre sayfalarınızın taranmasını istemeyebilirsiniz. Ya da sitenizde bulunan belli dizinlerin ya da sayfaların taranmamasını tercih edebilirsiniz.Bu yüzden Robot.txt dosyası içinde yer alan komutları kontrol edin. Eğer kodlama hakkında bilginiz yoksa bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Artık Anahtar Kelime Önemli

Sitenizi yansıtan ve sitenizde bulunan içerikleri özetleyen kelimelere anahtar kelime adı verilir. Birincil anahtar kelime ve yan anahtar kelimeler olmak üzere, konuyu iki farklı biçimde ele alalım. Çoğu kişi anahtar kelime deyince, makale olduğunu zanneder. Oysa ki, sitenizde yer alan görsel ve yazınsal metinlerin her birinde anahtar kelime bulunur. Mesela, siteye yüklediğiniz resmin ya da videonun altına yapacağınız açıklamada yer alan kelimeler gibi…

İnternet sitenizde oluşturduğunuz her gönderinin ya da makalenin bir amacı bulunmalıdır. Çünkü bu unsurlara göre anahtar kelime belirleyerek SEO çalışması yapacaksınız.

Anlattıklarımızı bir örnek ile daha da anlaşılır hale getirelim. Mesela, “SEO çalışmalarında dikkat etmeniz gereken 10 adım” başlıklı bir makale yazdınız. İşte başlıkta yer alan “SEO” kelimesi anahtar kelimedir ve aynı zamanda odaklanmanız gereken kelimedir.

Ancak şöyle bir durum var. Google arama motorunun yaptığı son güncellemeden sonra, uzun kuyruk anahtar kelimeler önem kazanmaya başladı. Yeni çıkan güncellemeye göre başlığı şu şekilde atabiliriz: “Organik Trafik Çalışmalarında SEO etkisi” Uzun kuyruk kelimeler, en az iki kelimeden oluşmalıdır. Tabi ki çok fazla uzun olmasına gerek yok. Sonuçta kullanıcı faydasını da gözetmek gerekir.

Kullanıcılar Ne İster?

Ahrefs ve Semrush gibi analiz programlarını kullanarak, aslında sitenize gelen ziyaretçilerin ne istediğini anlamış oluyorsunuz. Zaten analiz yapmanızdaki neden, kullanıcıların ne istediğinin tam olarak tespit edilmesidir. Mesela iyi bir girişimcisiniz ve birçok kişinin görmediği fırsatları görebiliyorsunuz. Diyelim ki insanların çok stresli olduğunu tespit ettiniz ve insanlardaki stresi giderecek basit ama bir o kadar da etkili bir araç buldunuz. Sonuçta insanlar ürününüzü beğendi ve bu üründen hayli para kazandınız.

İşte kullanıcı istekleri bu denli önemlidir. Sitenizi yoğun bir şekilde ziyaret eden kişiler, sizin hedef kitlenizdir. Bu kitlenin ne istediğini tam olarak belirleyebilirseniz, sitenize daha fazla sayıda insan çekebilir ve mevcut olanların da sürekli olarak sitenizde kalmasını sağlayabilirsiniz.

Sitenizin İçi Dışı Bir Olsun

Yönlendirmelere neden olan sorunları temizleyin. İç ve dış bağlantınız tutarlı olsun. Yönlendirme linkleri gerçekten de kullanıcıların sabrını zorlar ve bir daha sitenize adım atmamalarına neden olur. Screamin Frog ile yönlendirmeleri tespit edebilir gerekli olan temizliği yapabilirsiniz.

Yeni bir makale hazırlamışsanız, daha önceki yazdığınız makaleyi referans göstererek, kullanıcıların daha detaylı bilgiler almasını sağlayabilirsiniz. Biz buna iç link verme diyoruz.

Aynı şekilde konuyla alakalı, makalenizde çok fazla detaya giremiyorsanız, konuyla ilgili dış bağlantı vererek, kullanıcıların o konu hakkında daha fazla bilgiye erişmesini sağlarsınız. Ayrıca Google bu hareketinizden dolayı sizi ödüllendirir. Buna da dış link verme diyoruz.

Sitenizde Başlığın Önemi

Bir yazıyı okumanızdaki en büyük etken başlıktır. Nasıl ki gişe rekorları kıran bir film, fragmanından belli olur, iyi bir yazı da başlığından belli eder kendisiniz. Mesela etkili bir fragman gördüğünüzde hemen “bu filmi mutlaka izlemeliyim” dersiniz.

Faydalı olabileceğini düşündüğünüz bir konuda, arama motorunda araştırma yaptığınızda, önce başlığa bakarsınız ve “evet! işte! Bu makaledeki bilgiler benim işime mutlaka yarayacaktır” izlenimini edinirsiniz.

Aradaki farkı anlamak için basit bir örnek verelim:

Mesela bitkiler konusunda bir makale yazacaksınız. Şöyle bir başlık atarsanız, “Bitkilerin yararları” muhtemelen çok sıkıcı bir başlık olacaktır ve insanlar başlığı görür görmez, arayışlarına devam edeceklerdir. Ancak başlığı “Bitkilerdeki inanılmaz mucizeler” diye atarsanız, insanlar daha başlığı görür görmez heyecanlanacak ve hemen okumaya başlayacaklardır. Tabi ki başlığın içinin de dolu olması gerekir. Yani şöyle düşünün başlıkla iyi bir yazı olduğu taahhüdünü veriyorsunuz ve bu taahhüdü yerine getirmeniz gerekiyor. Eğer başlıkla, başlığın devamı birbirini tutmuyorsa, insanlar bir daha yazılarınızı okumazlar.

Rakiplerinizi Tanıyın

İnternet sitenizle ilgili ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Aklınıza bir şey gelmiyor mu? O zaman rakip siteleri, birer ilham perisi olarak kullanmaya ne dersiniz. SEO çalışmalarında da rakip analizi yapmamızın nedeni budur. Doğal olarak bilmediğiniz ya da yeterli bilgi sahibi olmadığınız konularda, fikriniz olmaz ve aklınıza bir şey gelmez. Bu yüzden yeni bilgiler edinmelisiniz. Mesela rakip sitelerinizde yer alan içerikleri araştırarak, ne yapacağınıza karar verebilirsiniz.